A Clarabot a ViVeTech támogatásával készül a CC tanúsítvány megszerzésére

2022.10.14.

A világ egyik legszigorúbb biztonsági tanúsítványának megszerzésére készül a Calarabot. A Common Criteria for Information Technology Security Evaluation – röviden CC – a számítógépes biztonsági tanúsítványok egyik nemzetközi szabványa (ISO/IEC 15408). Olyan keretrendszer, melyben a számítógépes rendszerek felhasználói meghatározzák funkcionális és szavatossági igényeiket a biztonság tekintetében, a szolgáltatók pedig biztonsági tanúsítványt és szavatosságot adnak termékeikhez. Ezek szigorú feltételek mellett elvégzett bevizsgálás és ismételt tesztelés alapján készülnek. A CC három biztonsági szabvány ötvözéséből és továbbfejlesztéséből született: az európai ITSEC, az Amerika Védelmi Minisztérium úgynevezett “Narancs Könyve”, illetve a kanadai CTCPEC szabványokból. Ennek megfelelően az IT szakma egyik legszigorúbb és legkomolyabb biztonsági szabványának tekintik, vagy ahogy Márton Miklós, a ViVeTech vezérigazgatója szokta mondani: “ez a biztonsági szabványok Volvo-ja.”

Nem véletlen, hogy egy ilyen, katonai szintű biztonsági tanúsítvány megszerzése bonyolult feladat, viszont annak birtokában egy IT vállalat jelentős bizalomra számíthat ügyfelei részéről, ami egyben az értékesítést segítő komoly piaci előny is számára. Ilyen tanúsítvánnyal csak néhány magyar IT-cég rendelkezik, és most a Clarabot is csatlakozni készül hozzájuk. A ViVeTech munkatársai ebben segítik a Clarabotot, mivel a kiberbiztonsági szabványok és előírások terén nélkülözhetetlen szaktudással rendelkeznek.

A Clarabot elsősorban a Nano nevet viselő, titkosított fájlmegosztó szolgáltatásáról ismert. A Nano legfőbb előnye, hogy korlátlan számú felhasználó oszthat meg egymással korlátlan mennyiségű adatot peer-to-peer titkosítás mellett a korábbi, felhőalapú megoldásokhoz képest sokkal gyorsabban, mivel az adat nem tárolódik egy köztes szerveren. A program segítségével bármekkora fájlt megoszthatunk minimális letöltési idővel, ráadásul a megosztott fájlok, mappák, meghajtók bármilyen eszközről (okostelefon, tablet, stb.) elérhetők a másik fél számára. Emellett a szoftver kibővített keresési funkcióval is rendelkezik: nemcsak a dokumentumokon és pdfeken belüli keresőszavakra, de még metaadatokra is rá lehet keresni. A Nano bármely operációs rendszerrel kompatibilis és használata nem igényel informatikai tudást. Tajti László és Mátravölgyi Nándor cége felkerült a top 100 magyar innováció listájára 2021-ben, illetve idén shortlist-es lett a rangos Cyber Defense Magazine által minden évben odaítélt Global Infosec Díj döntőjében.

"A Nano legfőbb előnye a fokozott titkosság. Ehhez természetesen garancia is szükséges az ügyfeleink számára. A ViVeTech biztonsági tanúsítványokkal kapcsolatos szaktudása segítségével szeretnénk megszerezni a szakma egyik legkomolyabb tanúsítványát a Nano számára” – indokolta Tajti László, a Clarabot vezérigazgatója, hogy cége miért a ViVeTech-et választotta partneréül.

 

Copyright 2021 ViVeTech Nyrt. All rights reserved.
VIVETECH ZRT.
H-1118 Budapest Szüret str. 15.
Copyright 2021 ViVeTech Zrt. All rights reserved.
VIVETECH ZRT.
1118 Budapest Szüret Straße 15.
Phone: +36 20 967 5550
Copyright 2021 ViVeTech Zrt. All rights reserved.