A felhőhasználat és az AI terjedése jelentheti a legnagyobb biztonsági kockázatokat a vállalatoknak

2023.08.03.

Míg a sikereszsarolóvírus-támadások és adatbetörési kísérletek száma 30 százalékkal csökkentaz elmúlt évben, a vállalati kiberbiztonsági incidenseké 51 százalékkal nőtt a Scale 2023-as felmérése szerint. Ráadásul tavaly először került fel a biztonságiszakemberek kockázati listájára a mesterséges intelligencia. Azonban egyelőre afelhőalapú rendszerek terjedése, és az IT biztonsági szakemberek hiánya alegnagyobb felelősei a céges biztonsági zavarokért.

A tavalyi évben a szervezetek 71százaléka tapasztalt három vagy több biztonsági incidenst, ami 51 százalékosnövekedést jelent az előző évhez képest. A legtöbben a felhőhasználattalkapcsolatban tapasztaltak problémákat, a megkérdezett biztonsági vezetők fele találkozottlegalább egy felhőszolgáltatást érintő incidenssel az elmúlt 12 hónapban. A kiberbűnözőkszívesen kihasználják a cégek és alkalmazottak tapasztalatlanságát afelhőhasználatban, akik rendszeresen több ilyen szolgáltatásba isbejelentkeznek, gyakran a hagyományos, jól felügyelt vállalati hálózaton kívülről.

Az idén először került fel abiztonsági problémák listájára a szoftver-ellátási lánc, amely miatt a cégek 34százaléka szembesült valamilyen zavarral, valamint a mesterséges intelligencia-modelltámadás, amely a vállalatok 20 százalékánál fordult elő az elmúlt évben. Ahogyaz AI modellek egyre inkább elterjednek a szervezetekben, a biztonsági vezetők csaknemfele aggódik amiatt, hogy a hackerek saját céljaikra fordítják ezeket azeszközöket.

A biztonsági vezetők számáratovábbra is az egyik legnagyobb kihívás a megfelelő kiberbiztonsági szakemberekmegtalálása. A cégek 57 százaléka jelölte meg a kívánt biztonsági helyzetelérésének legnagyobb akadályaként azt, hogy nincs elég specialista, ami jelentősnövekedés a tavalyi 42 százalékhoz képest. A biztonsági vezetők 60 százaléka afelhőbiztonságot nevezte meg olyan területnek, amire a legnehezebben találnakszakembert. Emiatt a cégek 62 százaléka tervezi azt, hogy a biztonságifolyamatok automatizálására csoportosít nagyobb erőforrást.

A ViVeTech korszerűinformációvédelmet kínál a vállalatoknak. Szakembereink folyamatosan figyelikés naprakészen ismerik a legújabb biztonsági fenyegetéseket, kockázatitényezőket, hogy hatékony, személyre szabott megoldásokat kínálhassanakügyfeleinknek.

Forrás: helpnetsecurity.com

Copyright 2021 ViVeTech Nyrt. All rights reserved.
VIVETECH ZRT.
H-1118 Budapest Szüret str. 15.
Copyright 2021 ViVeTech Zrt. All rights reserved.
VIVETECH ZRT.
1118 Budapest Szüret Straße 15.
Phone: +36 20 967 5550
Copyright 2021 ViVeTech Zrt. All rights reserved.