A hackerek számára a legnagyobb ünnep a karácsonyi készülődés időszaka

2023.12.18.

Az adventi időszakban jócskán megugrik az üzletek forgalma az offline és online térben is, utóbbit pedig a kiberbűnözők is kihasználják, hiszen ilyenkor a vásárlók a legelőnyösebb akciókra, árakra koncentrálnak és kevésbé tudatosak a potenciálisan ártalmas tartalmak kapcsán. A magánszemélyek mellett a szervezetek is sérülékenyebbé válhatnak ilyenkor a hackerekkel szemben az év végi lezárások miatti sietség és a szabadságolások miatt.

A legtöbb ember számára az ünnepi időszak a pihenésről, a családdal és barátokkal együtt töltött időről szól. Sajnos a hackerek ilyenkor sem pihennek, hanem még több energiát fektetnek abba, hogy kihasználják mások figyelmetlenségét. Mivel sokan oldják meg az ajándékvásárlást online – a karácsonyi vásárlások 63 százaléka webshopon keresztül történik –, az ünnepi időszak tökéletes alkalom a kiberbűnözőknek a támadásra. A zsarolóvírus-támadások száma például 30 százalékkal nő advent idején az év többi hónapjához képest. A fogyasztók ilyenkor kevésbé éberek, a legjobb ajánlatok megtalálására és az ünnepi bevásárlásokra összpontosítanak, miközben az év végi zárások miatt a munkahelyeiken is nagyobb a terhelés, mint az év többi részében.

Az adathalász-támadások nagyobb valószínűséggel lesznek hatékonyak az ünnepi szezonban, mivel a felhasználók több webshopban adják meg az adataikat úgy, hogy nem ellenőrzik az oldal hátterét, annak megbízhatóságát. A karácsonyi nagybevásárlások idején sokkal több promóciós e-mailt kapnak az emberek, ezért kevésbé szűrik meg azokat, a kiberbűnözők így könnyebben álcázhatják magukat kereskedőnek, hogy kicsalják az áldozatok adatait.

A vállalkozások is nagyobb kockázatnak vannak kitéve az ünnepi időszakban. Az év végi sietségben, a szabadságok miatti helyettesítések miatt a munkavállalók arra összpontosítanak, hogy időben elvégezzék a feladataikat, ezért kevésbé észlelik a figyelmeztető jeleket egy esetleges károkozás esetén. A kereskedelemmel foglalkozó cégek még súlyosabban érintettek, a megnövekedett forgalom miatt az információs rendszerek leterheltek, a legtöbb vállalat pedig nincs felkészülve ennek kezelésére, ami könnyű célpontot jelent a hackerek számára. Könnyebb észrevétlenül behatolni a hálózatokba és támadásokat indítani a kiszemelt szervezet ellen.

A támadások kivédése érdekében fontos előre felkészülni a kibertámadások ellen egyéni és szervezeti szinten is. Fontos, hogy a rendszerek még az ünnepek idején is naprakészek legyenek (pl.vírusirtó, tűzfal stb.), emellett a munkavállalók felkészültségét is érdemes biztosítani folyamatos tájékoztatással és évközi tréningekkel. A ViVeTech az ünnepi időszakban is ügyfelei rendelkezésére áll és az aktuális piaci trendek ismeretével segíti biztonságos működésüket.

Források: thrivedx.com és bit-sentinel.com

Copyright 2021 ViVeTech Nyrt. All rights reserved.
VIVETECH ZRT.
H-1118 Budapest Szüret str. 15.
Copyright 2021 ViVeTech Zrt. All rights reserved.
VIVETECH ZRT.
1118 Budapest Szüret Straße 15.
Phone: +36 20 967 5550
Copyright 2021 ViVeTech Zrt. All rights reserved.