A jövő a zöld energiáé, ha nem hagyjuk, hogy a kiberbűnözők elvegyék

2023.09.19

Ahogy az egyes országokpróbálnak minél jobban eltávolodni a fosszilis energiaforrásoktól, úgy növekszika megújulókra épülő iparág. A megújuló energiaforrások ma már azenergiakapacitás-bővítések mintegy 90 százalékát teszik ki világszerte. Atechnológia relatív újdonsága és decentralizált jellege miatt azonban különösensérülékeny a kibertámadásokkal szemben. Az energiabiztonság fenntartásáhozéppen ezért kulcsfontosságú a megfelelő kibervédelem kiépítése a megújulók ésaz energiahálózat köré.

A megújuló energiaforrások, minta szél- és napenergia, és az olyan technológiák, mint a zöld hidrogénelőállítás és a szén-dioxid megkötés új digitális és fizikai sebezhetőségekkeljárnak együtt. A kiberbűnözők egyre kreatívabbá válnak, a támadások mégintenzívebbek és költségesebbek. Az alternatív energiával foglalkozó vállalatokviszont sokszor még a legalapvetőbb biztonsági protokollokat sem alkalmazzák,hiszen a technológia fejlesztésére, a piaci térnyerésre összpontosítanak. Afenntarthatóbb jövő eléréséhez ezeknek a szervezeteknek az élvonalbelitechnológiák mellett a kiberbiztonságot is be kell építeniük a szervezetikultúrába.

A megújuló energiaforrások adecentralizált működésük és a sokszor még fejlesztés alatt álló technológiák miattsebezhetőbbek, mint a hagyományos energiatermelők. A nap- és szélerőművekpéldául nem rendelkeznek állandó helyszíni személyzettel, a működtetést éskarbantartást távkapcsolattal oldják meg, egy irányítóközpont pedig többegységet is üzemeltet. A hackerek ezeket feltörve el tudják lopni a dolgozókadatait, és egy kattintással képesek lekapcsolni a berendezéseket. A tavalyiévben például körülbelül 7800 európai szélturbina távvezérlő rendszerét tették működésképtelenné kiberbűnözők.A kritikus energetikai infrastruktúra mellett a háztartások sincsenekbiztonságban a, mivel az otthoni termeléssel ők is részesei lehetnek azországos hálózatnak.  

A fenyegetés kivédéséhez areaktív kiberbiztonságot a proaktív megközelítésnek kell felváltania. A védelmirendszerek megerősítése felé az első lépés a költségvetési források növelése ésa megfelelő eszközök beszerzése lehet. Fontos a jól képzett kiberbiztonságiszakemberek alkalmazása is, akik átlátják az energiaszektor sajátos igényeit. AViVeTech tanácsadói naprakész iparági tudással segítenek feltérképezni a cégeksérülékenységét és kidolgozni egy testreszabott kibervédelmi rendszert, amelykomoly jövőbeli károktól mentesítheti a vállalkozásokat.

Források: wired.com, eetimes.eu, zdnet.com

Copyright 2021 ViVeTech Nyrt. All rights reserved.
VIVETECH ZRT.
H-1118 Budapest Szüret str. 15.
Copyright 2021 ViVeTech Zrt. All rights reserved.
VIVETECH ZRT.
1118 Budapest Szüret Straße 15.
Phone: +36 20 967 5550
Copyright 2021 ViVeTech Zrt. All rights reserved.