A kiberbűnözők az otthonunkat sem kímélik

2022.11.02.

Az otthoni okoseszközök nagy segítséget jelenthetnek a mindennapokban és még kényelmesebbé tehetik lakásunkat praktikus megoldásaikkal. Azonban míg a legtöbben tisztában vagyunk azzal, hogy a laptopunk internetre csatlakoztatása kockázatokkal jár, az otthoni IoT eszközöknél már nem feltétlenül számolunk a veszélyekkel. Ezzel pedig könnyű célpontot jelenthetünk a kiberbűnözőknek.

Az okosotthon megoldások mindent tudni akarnak rólunk, hogy a funkcióik optimalizálásával könnyebbé és kényelmesebbé tegyék az életünket. A személyes információk és privát adatok iránt azonban a kiberbűnözők is érdeklődnek. A rosszindulatú támadásokat többlépésben tudjuk kivédeni. A WiFi telepítése után mindig változtassuk meg annak alapértelmezett nevét és jelszavát.  Az egyes eszközöket lehetőség szerint ethernet-kábellel csatlakoztassuk az internetre WiFi helyett. A csalók egyik kedvelt módszere a hamis hálózatokon keresztül bejutni a felhasználók rendszerébe. Hogy ezt elkerüljük, az erős és egyedi jelszavak mellett mindenképpen alkalmazzunk kétlépcsős hitelesítést is, amely biztosítja az ellenőrzést az otthoni hálózat felett. Eszközeinket pedig tartsuk naprakészen, mindig futtassuk le a szükséges frissítéseket.

A kockázatok csökkentése érdekében csak olyan, ismert márkájú okoseszközöket vásároljunk, amelyekről tudjuk, hogy a biztonságot kiemelt prioritásként kezelik és rendelkeznek nemzetközileg elfogadott biztonsági tanúsítványokkal. A ViveTech partnere, az okosotthon szolgáltató Chameleon számára kulcsfontosságú a legmagasabb fokú kiberbiztonság, ezért olyan minősítést szerzett, amely garanciát jelent arra, hogy a szolgáltatás megfelel a legszigorúbb kritériumoknak is. Az okosotthon megoldásokról bővebb információk a Chameleon oldalán olvashatók.

Források: blog.devolutions.net és weforum.org

Copyright 2021 ViVeTech Nyrt. All rights reserved.
VIVETECH ZRT.
H-1118 Budapest Szüret str. 15.
Copyright 2021 ViVeTech Zrt. All rights reserved.
VIVETECH ZRT.
1118 Budapest Szüret Straße 15.
Phone: +36 20 967 5550
Copyright 2021 ViVeTech Zrt. All rights reserved.