Hackerek veszélyeztetik az európai vasúti ágazat biztonságát

2023.03.20.

Ahogyan a többi kritikus infrastruktúra, úgy a közlekedésiágazat is egyre nagyobb mértékben függ a digitális rendszerektől. Emberek ésárucikkek szállításánál is kulcsfontosságú a biztonság, de eddig főként afizikai biztonságra koncentráltak a különböző szolgáltatók. Mivel egy értékes,de sérülékeny iparágról van szó, már a kiberbűnözők érdeklődését is felkeltettea közlekedés.

A Cybertalk adatai szerint 2020 júniusa és 2021 júniusa között aközlekedési ágazatban 186 százalékkal nőtt a zsarolóvírus-támadások száma. Sajnosa világon minden ágazatban tapasztalható a kibertámadások számának növekedése,de az egyik legnagyobb mértékben a közlekedést sújtja, ugyanis a közlekedésivállalatok többsége eddig kevésbé foglalkozott a kiberbiztonsági rendszerekkiépítésével, inkább a fizikai biztonság állt a fókuszban.

A vasúti ágazat 472 milliárd utaskilométerrel, 216 000 kmaktív vasútvonallal és 430 milliárd tonnakilométer áruszállítással fontos ésgyorsan növekvő szerepet játszik az Európai Unió fejlődésében és az EU-s piacokvédelmében. Azonban a folyamatok digitalizálásával és automatizálásával, avasúti közlekedés is egyre csábítóbb célponttá válik a kiberbűnözők számára, abiztonsági intézkedések viszont még gyerekcipőben járnak. Mivel akibertámadások egyre kifinomultabbá válnak, a vasúti ágazatnak nem reaktív,hanem proaktív biztonsági gyakorlatokat kell alkalmaznia, hogy mindig párlépéssel az online bűnözők előtt járhassanak.

Hatékony biztonsági megoldást jelentenek a valós idejűriasztások és a folyamatos felügyelet, amelynek keretében a vasúti szolgáltatókteljes körű rálátást kapnak a rendszereikre, és képesek gyorsan kezelni apotenciális fenyegetéseket. A folyamatos fenyegetésészlelés mellett gyakorlatiismeretekkel is támogatni kell üzemeltetőket, hogy áttekinthessék ariasztásokat és végrehajthassák a szükséges lépéseket. A ViVeTech számárakiemelten fontos, hogy tanácsaival és a legmodernebb megoldásokkal támogassa akritikus infrastruktúrák biztonságos üzemeltetését, hogy az érintettvállalatoknak már csak a mindennapi munkájukkal kelljen foglalkozniuk.

Források:cybersecurityguide.org, railway-cybersecurity.com és gca.isa.org

Copyright 2021 ViVeTech Nyrt. All rights reserved.
VIVETECH ZRT.
H-1118 Budapest Szüret str. 15.
Copyright 2021 ViVeTech Zrt. All rights reserved.
VIVETECH ZRT.
1118 Budapest Szüret Straße 15.
Phone: +36 20 967 5550
Copyright 2021 ViVeTech Zrt. All rights reserved.