Akár a hackertámadások felét is eltitkolhatják a cégek

2023.10.18.

A kibertámadások száma tavaly 38százalékkal növekedett világszerte, a szervezeteket érő károkozások mintegyfelét nem jelentik sem a cégeken belül a felsővezetőknek, sem kifelé, a hatóságoknak– derül ki egy friss kutatásból. Ennek egyik oka az lehet, hogy sokszor avállalati igazgatósági tagok sincsenek tisztában az online működéskockázataival és alábecsülik a kiberbiztonság fontosságát.

A felmérés során megkérdezettinformatikai vezetők 40 százalékának volt már dolga kibertámadással és 74százalékuk elismerte, hogy aggódik egy, a vállalatot érintő jövőbeli"kiberbiztonsági katasztrófa" miatt. A kutatás aggasztóhiányosságokat mutat ki a támadások bejelentése kapcsán: a válaszadók 41százaléka nem jelentette a vezetőségnek, ha incidens történt, és közel felük (48%)az illetékes hatóság elől is eltitkolta. Utóbbi mulasztás hátterében nagyrészta következményektől való félelem (43%) és a márka károsodásával kapcsolatosrövid távú aggodalmak (36%) állnak, ezt követi a szükségtelenség érzése (36%)és a feledékenység (32%).

Amikor a belső riportáláselmaradásának okairól kérdezték őket, az informatikai vezetők 48 százaléka válaszolta,hogy nem gondolja, hogy a vezetést érdekelné egy kibertámadás. Egy másik felmérés kimutatta, hogy a vállalati vezetők gyakran nem rendelkeznek amegfelelő szintű IT tudással, ami miatt sokszor nagyobb kockázatnak teszik ki acégüket. A vezetőségi tagok 59 százaléka elismerte, hogy igazgatótanácsuk nem igazánérti a kiberkockázatokat és azok hatását a szervezetükre. Emiatt sokszor kerül aprioritási lista végére az online biztonság, ez viszont súlyos károkat okozhata cégeknek anyagi és adatbiztonsági szempontokból is.

A kutatások eredményeibőlláthatjuk, hogy azok a vállalatok, ahol a munkahelyi kultúra az átláthatóságonés a bizalmon alapul, a kiberbiztonság terén is előrébb juthatnak. A megfelelő kibervédelemkiépítésében a ViVeTech tud segítséget nyújtani a vállalatoknak. Munkatársainknaprakész piaci tudással, személyre szabott megoldásokkal támogatják ügyfeleinket.

Forrás: infosecurity-magazine.com

Copyright 2021 ViVeTech Nyrt. All rights reserved.
VIVETECH ZRT.
H-1118 Budapest Szüret str. 15.
Copyright 2021 ViVeTech Zrt. All rights reserved.
VIVETECH ZRT.
1118 Budapest Szüret Straße 15.
Phone: +36 20 967 5550
Copyright 2021 ViVeTech Zrt. All rights reserved.