Az európai uniós vállalkozások csupán egyharmada vallja magát felkészültnek a kibertér fenyegetéseivel szemben

2023.01.05.

Az Eurostat átfogó kutatást végzett a legalább 10 alkalmazottal rendelkező európai uniós vállalkozások kiberbiztonságáról. A megkérdezett cégek ötöde tapasztalt már biztonsági incidenst, mégis csupán 37 százalék nyilatkozta, hogy rendelkezik biztonsági dokumentációval. A kibertámadások száma viszont egyre növekszik, így érdemes időben cselekednie az EU-s és így a magyar vállalkozásoknak is.

2022-ben a legalább 10 alkalmazottal rendelkező európai uniós vállalkozások 92 százaléka alkalmazott valamilyen intézkedést az adatai védelmére és az infokommunikációs technológiai (IKT) rendszerek biztosítására – derül ki az Eurostat kutatásából. A leggyakrabban használt biztonsági intézkedés az erős jelszóhitelesítés volt, a vizsgált vállalkozások 82 százaléka alkalmazta, ezt követte a különálló helyre, vagy felhőbe történő adatmentés (78%), és a hálózati hozzáférés felügyelete (65%). A legkevésbé elterjedt módszer a biometrikus felhasználói azonosítás és hitelesítés volt, amelyeket a megkérdezett vállalatok 13 százaléka használ csak rendszeresen.

A hatékony működés érdekében a kiemelten fontos a biztonsági intézkedések rendszeres frissítése, hogy a vállalkozások a folyamatosan változó biztonsági fenyegetésekkel szemben is felkészültek maradjanak. 2022-ben az uniós vállalkozások 37 százaléka számolt be arról, hogy rendelkezik az IKT-biztonsági intézkedésekkel kapcsolatos dokumentációval. Magyarország kicsivel van az átlag alatt, itt a cégek 33 százaléka válaszolt igennel a kérdésre. A legtudatosabbak a svédországi vállalkozások, amelyek csaknem kétharmada (66 százalék) számolt be ilyen dokumentumok, és ezzel valamilyen szintű kibervédelem meglétéről, Görögországban ez az arány mindössze 18 százalék.

2021-ben minden ötödik uniós vállalkozás (22 százalék) tapasztalt olyan biztonsági incidenseket, amelyek hatására elérhetetlenné váltak az IKT-szolgáltatásaik, adatok semmisültek meg vagy rongálódtak, illetve bizalmas adatok kerültek nyilvánosságra. A kutatásból kiderül az is, melyek a leginkább veszélyeztetett területek. A szakmai, tudományos és műszaki tevékenységek, valamint az információs és kommunikációs szektorban működő vállalkozások közel egyharmada tapasztalt IKT-biztonsági incidenseket, az építőiparban, a szállítás és raktározás területén pedig majdnem minden ötödik vállalkozás.

2022-ben az uniós vállalkozások negyede nyilatkozta azt, hogy rendelkezik biztosítással az IKT-biztonsági incidensek ellen. A legmagasabb arányt Dániában regisztrálták, ahol a vállalkozások több mint kétharmada (71 százalék) biztosította működését, ezzel szemben Magyarországon és Litvániában 5 százalék, a sort pedig Bulgária zárja 4 százalékkal.

A kutatás eredményeiből is jól látszik, hogy van még teendője az európai vállalkozásoknak a kiberbiztonság területén. A ViVeTech szakértői naprakész megoldásokkal állnak ügyfeleik rendelkezésére annak érdekében, hogy megbízható védelmi rendszert építhessenek ki az online fenyegetésekkel szemben, ezzel pedig növeljék versenyképességüket.

Forrás: Eurostat

 

 

Copyright 2021 ViVeTech Nyrt. All rights reserved.
VIVETECH ZRT.
H-1118 Budapest Szüret str. 15.
Copyright 2021 ViVeTech Zrt. All rights reserved.
VIVETECH ZRT.
1118 Budapest Szüret Straße 15.
Phone: +36 20 967 5550
Copyright 2021 ViVeTech Zrt. All rights reserved.