Biztonságosabb internetet hoz el nekünk a web3?

2022.11.18.

A web3 az internet evolúciójának következő lépcsőfoka, ahol a nagyvállalatok helyett az egyszeri felhasználók és tartalomgyártók veszik át az irányítást a blokklánc-alapú technológiák segítségével. Ez a folyamat visszahozhatja a 90-es évek demokratikusabb internetmodelljét, azonban az még kérdéses, hogy a web3 milyen hatással lesz a kiberbűnözésre.

A world wide web 1991-es indulásakor az internetre bárki feltölthetett szövegeket és fájlokat, de ezek még csak statikus tartalmak voltak. A kétezres évek közepén indult a második generáció, a központosított, nagyvállalatok által működtetett szolgáltatások korszaka, amikor a közösségi média elterjedésével tömegek számára vált elérhetővé az azonnali tartalomgyártás és -megosztás. Ma is ez a koncepció uralja az internetet, de egyre több helyen látszanak egy harmadik generáció jelei.

A web3 egy decentralizált, blokklánc-alapú online ökoszisztéma, ahol már nem a platform- és alkalmazásfejlesztők a kapuőrök, hanem a felhasználók. Ők a blokklánc technológián keresztül részesedést szerezhetnek az online szolgáltatások fejlesztéséből és fenntartásából, és akár a hagyományos befektetőkhöz hasonló döntési jogkörük is lehet. A web3 térhódítása átalakítja a kiberbiztonsággal kapcsolatos eddigi ismereteinket. A decentralizált, blokklánc-alapú alkalmazások biztonságosabbak és ellenállóbbak a támadásokkal szemben, mint a hagyományos webes alkalmazások. Ugyanakkor új kiberbiztonsági fenyegetések is megjelennek.

Míg korábban a legtöbb támadás az adatlopásra vagy a rendszerek leállítására összpontosított, addig a decentralizált alkalmazások és az intelligens szerződések elterjedésével a támadók most már ezeket is célba vehetik, és megzavarhatják a működésüket. Mivel nincs központi hatóság, amely ezeket a hálózatokat irányítja, nehéz nyomon követni és kezelni a biztonsági réseket. Ráadásul ezeket a technológiákat gyakran használják érzékeny adatok tárolására, ami vonzó célponttá teszi őket. A web3-ra jellemző anonimitás miatt szinte lehetetlen a kiberbűnözők felkutatása és felelősségre vonása.

A vállalkozásoknak fontos már most felkészülni a közeljövőben várható kihívásokra, egy olyan átfogó biztonsági stratégiával, amely figyelembe veszi a web3 adottságait. A ViVeTech szakértői folyamatosan nyomon követik a webes technológiák változásait és a kiberbűnözők technikáit, így professzionális segítséget tudnak nyújtani ügyfeleiknek az internetezés újkorszakában is.

Források: softwaresecured.com és qubit.hu

Copyright 2021 ViVeTech Nyrt. All rights reserved.
VIVETECH ZRT.
H-1118 Budapest Szüret str. 15.
Copyright 2021 ViVeTech Zrt. All rights reserved.
VIVETECH ZRT.
1118 Budapest Szüret Straße 15.
Phone: +36 20 967 5550
Copyright 2021 ViVeTech Zrt. All rights reserved.