Európának fel kell készülnie az egyre gyakoribbá váló kibertámadásokra

2022.11.09.

A német kiberbiztonsági ügynökség (BSI) októberben megkongatta a vészharangokat, közleményük szerint a kibertámadások veszélye magasabb, mint valaha. A virtuális bűnözők olyan szektorokat is támadnak, amelyek korábban nem jelentettek célpontot számukra, a háború elhúzódása pedig tovább fokozza agressziójukat.

Idén év elején több ezer szélturbina távvezérlését lehetetlenítették el hackerek Közép-Európában. Október végén pedig széleskörű kibertámadás érte az európai fém- és bányaipart, beleértve Európa legnagyobb rézkohóját is. A támadás miatt a rézkohónak le kellett kapcsolódnia az internetről, emiatt a vállalat kénytelen volt kézi vezérléssel megoldani a bejövő és kimenő áruk érkeztetését. Az ilyen, stratégiai szinten is fontos vállalatok és infrastruktúrák korábban nem voltak a kiberbűnözők célkeresztjében, ezért sok esetben a védelmük is elavult, sebezhető lehet.

A német BSI kiberbiztonsági ügynökség nemrég adta ki figyelmeztetését arról, hogy soha nem látott veszély leselkedik a kritikus és jelentős infrastruktúrákra a kiberbűnözés terjedése miatt. Ez nem csak a magánkézben lévő szervezeteket, hanem már az állami szektort is érinti, a hatást pedig súlyosbítja az orosz-ukrán háború elhúzódása. Nemrég például a varsói és a pozsonyi parlamentet és a bolgár kormányzat honlapjait érték hackertámadások, amelyek összefüggésben állhatnak azzal, hogy az érintett kormányok kritizálják a moszkvai döntéshozókat.

Egyre biztosabb, hogy a háború elhúzódásával Európának egyre súlyosabb kibertámadásokra kell készülnie. Ahogy korábban is írtuk, a modern kori háborúkat nem csak fegyverekkel vívják: a kibertérben is óriási harcok dúlnak. Megoldást az jelenthet, ha a kritikus és jelentős infrastruktúrákat a kibertérben is megerősítjük. A ViVeTech szakértelmével és saját szoftver megoldásaival tudja segíteni a kontinens szolgáltatóinak biztonságát, szakértőink kiemelten foglalkoznak a kritikus infrastruktúrák védelmével.

Forrás: Reuters, 24.hu, 444.hu

Copyright 2021 ViVeTech Nyrt. All rights reserved.
VIVETECH ZRT.
H-1118 Budapest Szüret str. 15.
Copyright 2021 ViVeTech Zrt. All rights reserved.
VIVETECH ZRT.
1118 Budapest Szüret Straße 15.
Phone: +36 20 967 5550
Copyright 2021 ViVeTech Zrt. All rights reserved.