Ideje felkészülnünk a kvantumszámítási technológiára

2023.01.19.

Egyre gyorsabban fejlődnek a kvantumszámítógépek, amelyek hatalmas változásokat hoznak majd magukkal. A Fortune Business Insights szerint a globális kvantum-számítástechnikai piac mérete 2020-ban 392,5 millió USD volt, 2028-ra pedig 3180,9 milliósra fog növekedni. A technológia olyan kockázatokat is hordozhat magában, amelyekre már most fel kell készülnünk, ugyanakkor számtalan előnye lesz egy megfelelően szabályozott környezetben.

A kvantumszámítási technológia az anyag kvantummechanikai tulajdonságait használja ki a műveletek elvégzéséhez, a hagyományos számítógépek működésétől pedig abban különbözik, hogy bitek helyett kvantumbiteket vagyis qubiteket használnak, amelyek lehetnek 1 vagy 0 kvantumállapotban, vagy az 1 és 0 állapotok szuperpozíciójában. Ennek köszönhetően hihetetlen gyorsaságú a műveletvégzés, a kvantumszámítógépek olyan problémákat is képesek megoldani, amelyeket egy klasszikus számítógép az univerzum élettartama alatt sem tudnának feldolgozni.

A kvantumszámítógépek elterjedése jelentős fejlődést hoz majd magával például a tudomány, az ipari termelés, a közlekedés, a pénzügy, vagy az adatbiztonság területén. A leggyakrabban a fejlett titkosítással hozzák összefüggésbe a kvantumszámítást, amely a hagyományos számítógépeknél sokkal erősebb kódokat képes megalkotni, amely a digitális értékeink sokkal hatékonyabb, erősebb védelmét hozhatja magával a jövőben.

A betegségek kutatásában és a gyógyszerfejlesztésben is bíztató jövő elé nézhetünk. Ma a gyógyszeripari vállalatoknak több mint 10 évet vesz igénybe egy új gyógyszer kikísérletezése és piacra vitele, a kvantumszámítás viszont jelentősen lecsökkenti majd ezt az időt és az ezzel járó költségeket is. Az autó- és repülőgépgyártás is ismerkedik már a kvantumtechnológiával, amely a fejlettebb prediktív megoldásokkal és automatizmusokkal sokkal biztonságosabbá és kiszámíthatóbbá teszi a közlekedést. Még az időjárás-előrejelzésekre is hatással lesz a kvantumszámítás, amely sokkal több adattal képes dolgozni, így pontosabb szimulációra képes, ezzel jelentős plusz kiadásoktól óvhatja meg a mezőgazdasági ágazatot.

A kvantumszámítási technológia ezek mellett is számos területen megkönnyítheti az életünket a jövőben. Annyi bizonyos, hogy a vállalatoknak fel kell készülniük a kvantumkorszakra, ha nem szeretnének lemaradni a piaci versenyben a többiektől. Az újdonsággal járó pozitívumok mellett azonban a kockázatokkal is számolni kell a jövőbeli problémák elkerülése érdekében. A ViVeTech elengedhetetlennek tartja a trendek folyamatos követését, nem csak kiberbiztonsági megoldásai fejlesztésénél, hanem az ügyfelekkel való mindennapos közös munka során is.

Források: investopedia.com és pluralsight.com

Copyright 2021 ViVeTech Nyrt. All rights reserved.
VIVETECH ZRT.
H-1118 Budapest Szüret str. 15.
Copyright 2021 ViVeTech Zrt. All rights reserved.
VIVETECH ZRT.
1118 Budapest Szüret Straße 15.
Phone: +36 20 967 5550
Copyright 2021 ViVeTech Zrt. All rights reserved.