Új célpont a kiberbűnözők térképén: a kritikus gyártási szektor

2023.02.16.

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak a korábban ritkának számító, kritikus infrastruktúrák elleni kibertámadások, ezen belül is gyártóipar a legnagyobb mértékben veszélyeztetett. 2022-ben a gyártók jelentős része, 37 százaléka lett rosszindulatú vírustámadás áldozata, és egy éven belül 38 százalékkal növekedett a sérülékenységük.

Világszerte növekszik a pénzszerzési célú zsarolóprogram-támadások száma, amelyek a kritikus infrastruktúrákat is egyre nagyobb mértékben fenyegetik. A Microsoft jelentése szerint a szuverén államok által technológiai, pénzügyi vagy egyéb módon támogatott kritikus infrastruktúra elleni támadások aránya 2021 júliusa és 2022 júniusa között megduplázódott, és elérte a 40 százalékot.

A kritikus fontosságú gyártás olyan ágazat, amely egyelőre még túl sérülékeny a kibertámadásokkal szemben. A kritikus gyártási szektor magába foglalja az elsődleges fémek ipari előállítását, a gépgyártást, az elektromos berendezések, készülékek és alkatrészek, valamint a közlekedési eszközök gyártását. A SecurityScorecard a Forbes nemzetközi listáján szereplő kritikus gyártókat elemezte. Az eredmény megdöbbentő, a vállalatok több mint 75 százalékának rendszereiben fedeztek fel súlyos sebezhetőséget. A vizsgált gyártók 37 százaléka lett vírusfertőzéses támadás áldozata a tavalyi évben.

Világszerte a kormányok is érzékelik a helyzet súlyosságát, ezért egyre többen beruházási ösztönzőkkel és szabályozási eszközökkel próbálják javítani a kritikus gyártói infrastruktúrák ellenálló képességét. Az állami ösztönzők mellett fontos, hogy maguk a cégek is tudatosítsák a problémát és felkészítsék magukat a kibertámadások ellen. A biztonsági rendszer kiépítésében és üzemeltetésében a ViVeTech professzionális segítséget nyújt a kritikus infrastruktúrák működtetői számára is.

Forrás: Cyware.com

 

Copyright 2021 ViVeTech Nyrt. All rights reserved.
VIVETECH ZRT.
H-1118 Budapest Szüret str. 15.
Copyright 2021 ViVeTech Zrt. All rights reserved.
VIVETECH ZRT.
1118 Budapest Szüret Straße 15.
Phone: +36 20 967 5550
Copyright 2021 ViVeTech Zrt. All rights reserved.