Vírusokkal is elláthatják a beszállítói, ha nem figyel a kiberbiztonságra

2023.07.04.

A globális ellátási láncok sérülékenységéreaz utóbbi évek nehézségei többször is felhívták a figyelmet. Csak a tavalyi évbentöbb mint 1700 szervezetet ért kibertámadás a beszállítókon keresztül, ezért ezekvédelme egyre fontosabbá válik. Korábban a cégek elsősorban a fizikaikárokozások, például lopás, megelőzésére összpontosítottak. A digitalizációkorában azonban egyre gyakoribbak a kibertámadások, amelyek a teljes ellátásiláncra is veszélyt jelentenek.

A kibervédelem a külsőszervezetekkel való együttműködésben rejlő kockázatok azonosítására koncentrál,ugyanis a hackerek előszeretettel támadják a beszállítókat, hogy bejussanak amultinacionális vállalatok rendszereibe. Az ellátási lánc biztonságának kiemeltfontosságúnak kell lennie a szervezetek életében, mivel egy kibertámadás óriásianyagi veszteségeket és adatvesztést okozhat, valamint a reputáció csökkenésemellett akár nem kívánt jogi következményei is lehetnek.  Az Identity Theft Resource Center jelentése szerint 2022-ben több mint 1700 szervezetet és több mint 10 millió embertérintettek az ellátási lánc elleni támadások.

Egy mélyreható védelmi stratégianagyban javíthatja az ellátási lánc általános biztonságát. A kockázatokat ugyannem lehet teljesen megszüntetni, de a megfelelő védelem lehetővé teszi agyorsabb felépülést egy károkozás után. Sokat tehetnek védelmük érdekében acégek, ha kizárólag akkreditált vagy tanúsított beszállítókkal ésviszonteladókkal dolgoznak együtt, akiken behatolási és sebezhetőségi teszteketis alkalmaznak, mielőtt velük adatokat osztanának meg. Ehhez célszerű harmadikféltől származó, engedéllyel rendelkező auditorokat megbízni, akik pártatlanvéleményt tudnak alkotni. Emellett fontos a saját alkalmazottak képzése és aharmadik féltől származó programok hozzáférési jogosultságainak korlátozása is.

A kiberbiztonság terén amegelőzés a legfontosabb, hogy a rosszindulatú támadók esélyt se kaphassanak akárokozásra. A technológiai változások üteme hihetetlenül gyors, amivel nehézlépést tartani, de mégis elengedhetetlen, hiszen a hackerek is követik, vagyéppen maguk diktálják a trendeket. A ViVeTech szakemberei segítik avállalkozásokat a felkészülésben és naprakész tanácsokat nyújtanak a biztonságirendszer üzemeltetésében. Ha a cégek előre felkészülnek és felkutatják ajövőbeli sebezhetőségeket, bebiztosíthatják magukat a potenciáliskibertámadások és vírusok ellen.

Forrás: techtarget.com és supplychaindigital.com

Copyright 2021 ViVeTech Nyrt. All rights reserved.
VIVETECH ZRT.
H-1118 Budapest Szüret str. 15.
Copyright 2021 ViVeTech Zrt. All rights reserved.
VIVETECH ZRT.
1118 Budapest Szüret Straße 15.
Phone: +36 20 967 5550
Copyright 2021 ViVeTech Zrt. All rights reserved.