A háború hatására a kibervédelem felé fordult a tőzsdei befektetők figyelme

2022.11.11.

Ahogyan már korábban írtuk itt és itt, az orosz-ukrán háború hatása nemcsak a harcmezőkön mutatkozik meg, az összecsapások az online világban is zajlanak, jelentős szerepe van a kiberhadviselésnek. Ennek hatására jelentősen felértékelődött a kibervédelemmel foglalkozó szolgáltatók szerepe világszerte, ami a tőzsdei eredményeikre is kihat.

A szaporodó virtuális támadások miatt a háború februári kitörését követő hetekben a kibervédelmi cégek felé fordult a befektetők figyelme, ami a részvényárak csaknem 10 százalékos emelkedését eredményezte. Az azóta eltelt hónapokban a befektetői érdeklődés továbbra is jelentős, annak ellenére is, hogy a kiberbiztonsági részvények árfolyama a harmadik negyedévben átlagosan 2,1 százalékkal csökkent. Az iparág ezzel együtt is felülmúlta a szélesebb technológiai szektor teljesítményét, egy olyan gazdasági környezetben, ahol a magas infláció, az emelkedő kamatlábak és a recessziótól való félelem piaci volatilitást eredményezett.

A kiberbiztonsági piac az erősségét részben annak köszönheti, hogy egyre több vállalat ismeri fel azt, hogy a digitális átalakulás biztonsági intézkedések nélkül katasztrofális következményekkel járhat, emiatt növelik a kibervédelemre szánt költségvetést. A harmadik negyedévben a kockázatitőke-befektetők is nagy érdeklődést mutattak a kiberbiztonság és kockázatkezelés területén. Csak a második negyedévhez képest 16,1%-os növekedés (246 millió dollár) volt tapasztalható a blokklánc-biztonság területén. Szakértők szerint ez a befektetők növekvő érdeklődését jelzi az adatvédelem, biztonság és csalás megelőzésre összpontosító technológiák iránt.

A ViVeTech májusban lépett be a tőzsdére, elsőként a hazai kiberbiztonsági piacról, így már ez a szektor is képviselteti magát a Budapesti Értéktőzsdén. A vállalat részvényei a külföldi tendenciákhoz hasonlóan jól teljesítenek. A Vivetech az IT biztonság szakértőjeként segíti a vállalkozásokat saját kibervédelmi rendszerük kiépítésében, amellyel jelentősen növelni tudják a versenyképességüket más cégekhez képest.

Források: securityweek.com és cnn.com

 

Copyright 2021 ViVeTech Nyrt. All rights reserved.
VIVETECH ZRT.
H-1118 Budapest Szüret str. 15.
Copyright 2021 ViVeTech Zrt. All rights reserved.
VIVETECH ZRT.
1118 Budapest Szüret Straße 15.
Phone: +36 20 967 5550
Copyright 2021 ViVeTech Zrt. All rights reserved.