A magyar kkv-k nagy része felkészületlen a kibertámadásokkal szemben 

2023.02.13.

Ahogy egy korábbi cikkünkben írtuk, az Eurostat adatai szerint az európai uniós vállalkozások jelentős része védtelen lenne egy váratlan kibertámadással szemben. Minden ötödik uniós kis- és közepes vállalkozás (kkv) tapasztalt már IT biztonsági incidenst, mégis csak negyedük rendelkezik a szükséges biztosításokkal, a magyarországi cégek pedig még rosszabbul teljesítenek, mindössze 5 százaléknál működnek a megfelelő biztonsági rendszerek. A legtöbb hazai kkv ráadásul nem tart különösebben az adathalászattól, hiába növekszik globálisan az online támadások száma.

A cégek jellemzően alábecsülik az adathalászat súlyát, pedig ezzel nem csak saját magukat, hanem ügyfeleik, partnereik adatait is kockáztathatják. A Magyar Telekom tavalyi kutatása szerint a hazai mikrovállalkozások és kkv-k háromnegyede nem tartattól, hogy a kiberbűnözők célpontja lehet, 80 százalék szerint pedig egy esetleges adatvesztés sem jelentene kiküszöbölhetetlen problémát. A felmérésben megkérdezett vállalkozások 40 százaléka házon belül igyekszik megoldani az informatikai- és adatbiztonsági kérdéseket. Habár a kkv-k háromnegyede beruház biztonsági megoldásokba, többségük már nem gondol a rendszeres karbantartásra, és mindössze negyedük tart folyamatos felülvizsgálatot.

Az Eurostat elemzéséből ugyanakkor kiderül, hogy a hazai, 10 fősnél nagyobb létszámú vállalkozások 13 százaléka tapasztalt valamilyen IT-biztonsági incidenst 2021-ben, így érdemes lehet nagyobb hangsúlyt fektetni a kockázatok csökkentésére. A Check Point Research (CPR) tavaly figyelmeztetett a kibertámadások számának rekord mértékű növekedésére, ugyanis egy év alatt 38 százalékos volumennövekedés volt tapasztalható. A vállalatok csak akkor védhetik meg online működésüket, ha a megelőzésre fókuszálnak, nem pedig akkor cselekszenek, amikor a baj már megtörtént. Azok a cégek, amelyek nem teszik megidőben a szükséges lépéseket, súlyos anyagi károkat szenvedhetnek egy támadás során, ami akár működésüket is kockára teheti. A ViVeTech szakértői naprakész ismeretekkel, személyre szabott megoldásokkal segítik ügyfeleiket a biztonságosabb rendszerek kiépítésében és üzemeltetésében.

Copyright 2021 ViVeTech Nyrt. All rights reserved.
VIVETECH ZRT.
H-1118 Budapest Szüret str. 15.
Copyright 2021 ViVeTech Zrt. All rights reserved.
VIVETECH ZRT.
1118 Budapest Szüret Straße 15.
Phone: +36 20 967 5550
Copyright 2021 ViVeTech Zrt. All rights reserved.